Zij Durft!

Vrouwelijke ondernemers met lef – Artikel op NU zakelijk

Gepubliceerd op NUzakelijk, door Carlie van Tongeren – 14 december 2012

AMSTERDAM – Vrouwen die de sprong naar zelfstandig ondernemerschap hebben gewaagd staan centraal in het recent verschenen boek ‘Zij durft!’. Drie vragen aan auteur Sep Schaffers.

Waarom dit boek?

“Ik kwam op het idee een boek over ondernemende vrouwen te schrijven toen ik mijn baan als radioredacteur vaarwel zegde en voor mezelf begon. Dat was best een spannende stap in mijn leven. Op veel gebieden had ik geen idee wat me te wachten stond, maar ik zag wel voor me dat ik nieuwe wegen zou kunnen inslaan en interessant werk zou kunnen doen. Ik was immers eigen baas!”

“Een boek over ondernemende vrouwen schrijven zag ik als een kans om mijn eigen horizon te verbreden, me te kunnen verdiepen in ondernemerschap en wat dat voor impact op mensen heeft. Ik was ook nieuwsgierig naar de verhalen van andere vrouwen. Hoe hadden zij die stap ervaren? Hadden zij getwijfeld en zich onzeker gevoeld? Wat had het hen opgeleverd?”

“Vaak gaat het bij ondernemerschap over succesvol ondernemen, succesvolle zakenvrouwen, recepten hoe je succesvol kunt worden. Zo’n boek wilde ik niet maken. Ik wilde verhalen schrijven die herkenning oproepen, die inspirerend zijn, waarin ruimte is voor twijfels en onzekerheden en die je prikkelen om vooral je eigen weg te gaan. Daarom heb ik verhalen over gewone ondernemende vrouwen geschreven. Maar natuurlijk wel vrouwen met lef, want dat moet je wel hebben als je met een bedrijf begint.”

Wat hebben de tien vrouwen die je hebt geportretteerd met elkaar gemeen?

“Wat opvalt, is dat ze meestal niet over één nacht ijs zijn gegaan. Dat ze zich goed hebben voorbereid en over het algemeen geen grote risico’s hebben genomen. Ze hebben opleidingen gevolgd, stage gelopen, hielden hun baan nog een poosje aan, investeerden al het geld dat ze verdienden meteen weer in hun bedrijf etc. Mannen bluffen vaak meer. Als je ze vraagt of ze personeel hebben, zeggen ze: nog niet. Vrouwen zijn voorzichtiger en zeggen meteen: nee, ik heb geen personeel. Zij willen alles eerst heel goed voor elkaar hebben, twijfelen meer en nemen minder snel financiële risico’s.”

“Verder koppelen de vrouwen die ik sprak ondernemerschap aan iets wat ze heel erg leuk vinden. Het gaat dus niet primair om succesvol ondernemen, steeds groter groeien en veel winst maken, maar om je hart volgen en datgene doen waar je goed in bent.”

Welk interview heeft de meeste indruk op je gemaakt?

“Bij iedereen had ik wel een ‘wauw-moment’. Gunes Kazan bewonder ik omdat ze met vier kleine kinderen vanuit haar huiskamer een kraambureau gestart is. Marian Krijgsman vind ik stoer omdat ze tonnen van de bank leende en onderhand een Bed & Breakfast mini-imperium in Katwijk heeft opgebouwd. Anne-Claire Vermeer maakte op een andere manier indruk: van drie chocoladewinkels ging ze weer terug naar de basis en verkoopt zelf weer elke bonbon die ze maakt, gewoon omdat ze bonbons maken het leukst vindt.”

“Een mooie uitspraak vind ik bijvoorbeeld die van Dieneke Klompe van Consumptieve Kwekerij Zonnemaire: “Een bedrijf beginnen is superleerzaam, het geeft een kick alles zelf uit te dokteren en met hulp van anderen voor elkaar te krijgen”.”

‘Zij durft! 10 verhalen over gewone bijzondere ondernemende vrouwen met lef’ van Sep Schaffers is in december 2012 verschenen bij uitgeverij Eburon.

http://www.nuzakelijk.nl/zzp/2982587/vrouwelijke-ondernemers-met-lef.html