Zij Durft!

Leesfragmenten

Tien vrouwen die durven:

Dieneke Klompe

Consumptieve kwekerij Zonnemaire

Aanvankelijk kiest Dieneke Klompe voor het leraarschap. Maar het boerenleven zit diep in de genen en blijft aan haar trekken. Ze koopt een stuk land van haar vader en begint een kwekerij. Daarop verbouwt ze bijzondere groentes en eetbare bloemen.

“Met zeven dagen in de week woest werken moest het lukken.”

Annelied van Dijk

Smederij dochter van de smid

Annelied van Dijk is administratief medewerker, stewardess, meubelimporteur en horecamedewerker. Pas als ze een grote tafel smeedt, begint het te vlammen. Als een van de eerste vrouwelijke smeden levert haar bedrijf stoere leeftafels en tuinfakkels door het hele land.

“Voor mijn gevoel was ik eindelijk thuisgekomen.”

Alice Eddes

Echte Wijnen

Ogenschijnlijk is Alice Eddes gelukkig met haar werk als fertiliteitsarts. Ook heeft ze een leuke man, twee lieve kinderen en een mooi huis op het platteland. Maar juist die perfectie benauwt haar. Gefascineerd door de wereld van wijnen wordt ze vinoloog en hoopt van Echte Wijnen een succes te maken.

“Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen.”

Margot Siebenlist

Margot Siebenlist Uitvaartbegeleiding

Puur op intuïtie besluit Margot Siebenlist uitvaartverzorgster te worden. De conventionele uitvaartwereld past niet echt bij haar en uit nood geboren begint ze een eigen bedrijf. Gaandeweg groeit haar zelfvertrouwen en voelt het uitvaartwerk als een goed zittende jas.

“Eigenlijk ben ik heel organisch te werk gegaan.”

Marian Krijgsman

B&B aan zee

Na een loopbaan in de journalistiek besluit Marian Krijgsman de horeca in te gaan. De Katwijkse weet hoe het is om voor vakantiegangers klaar te staan en bouwt in korte tijd een Bed & Breakfast mini-imperium op.

“Nog nooit heb ik me ergens zo voor ingezet.”

Hetty Bloemendal

Servieswinkel Wempe & Wempe

Als Hetty Bloemendal haar assurantiekantoor van de hand doet, is ze de zestig ruim gepasseerd. Achter de geraniums kruipen is niets voor haar. Terwijl haar leeftijdsgenoten het rustiger aandoen, neemt zij de servieswinkel van de zussen Wempe over en duikt in de wereld van Wedgwood en Rosenthal.

“Ze stelden voor dat ik eerst stage kwam lopen.”

Eliane Khoury

Virus Free Air

Tijdens haar studie in Israël ziet Eliane Khoury een glanzende carrière als biochemicus voor zich. Voor de liefde komt ze naar Nederland, waar ze een masterstudie aan de Technische Universiteit Delft volgt. Als ze een luchtfilter heeft ontwikkeld, is de stap naar ondernemerschap snel gezet.

“Voor mij is ondernemerschap ‘thinking out of the box’.”

Els Visser

Strawberries Fabrics

Jarenlang verblijft Els Visser als ontwikkelingswerker in de tropen. Totdat ze rond haar veertigste naar Nederland terugkeert en op zoek gaat naar een afzetmarkt voor de prachtige, handgemaakte stoffen uit Mali, Laos en Bangladesh.

“Ik werk het liefst rechtstreeks met lokale producenten.”

Anne-Claire Vermeer

Koek & Chocolade

Anne-Claire Vermeer leert het vak van chocolatier bij Puccini Bomboni, voordat ze besluit voor zichzelf te beginnen. Als haar eerste winkel eenmaal geopend is, volgen er nog twee. Maar meerdere vestigingen runnen geeft teveel druk en ze gaat weer terug naar de essentie: mooie bonbons maken.

“Er is niemand die zegt hoe ik het moet doen; als je eigenwijs bent is dat zó lekker.”

Gunes Kazan

Kraamzorg Eflin

Als Gunes Kazan van haar eerste kind is bevallen, besluit ze kraamverzorgster te worden. Ze werkt bij diverse kraambureaus, maar na een burn-out wil ze niet meer voor een baas werken. Ook al heeft ze een gezin met vier kinderen, haar eigen kraambureau zal er komen.

“Werken voor mijn eigen kraambureau geeft extra energie.”